Reşit Galip Cd. Gölgeli Sk. No:12/2 Çankaya Ankara
+90 506 433 91 42
bilgi@odenhukuk.com

Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?

Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?

Uygulamada kiracılarla mülk sahiplerinin bazen kira sözleşmelerini yazılı yapmadıkları, bazen de yapılmış yazılı kira sözleşmelerini kaybetmiş oldukları görülmektedir. “Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?” ; Türk borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda değildir. Herhangi bir biçime de tabi değildir. Yani taraflar sözlü olarak dahi kira sözleşmesi kurabilirler.

Öden Hukuk Bürosu – Bilgi ve Randevu için

  • Reşit Galip Cd. Gölgeli Sk. No:12/2 Çankaya Ankara
  • +90 506 433 91 42
  • bilgi@odenhukuk.com
Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?

Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?

Bazı kira sözleşmesi türlerinin geçerliliği yazılı şekle bağlıdır.

  1. Fikir ve Sanat eserleri üzerindeki hakların ücret karşılığı devri yani lisans sözleşmelerinin geçerliliği yazılı olmasına bağlıdır.
  2. Kamu tüzel kişilerine ait kiraya verilen taşınmazların kira sözleşmeleri, noterde tasdik edilmedikçe geçerli değildir.

Kira sözleşmesinin yazılı olması taraflara ispat kolaylığı sağlar. Kira sözlemeleri konusunda yaşanan ihtilaflarda kira bedeli, kiranın başlangıcı, ödeme zamanı gibi konuların ispatı çok önemlidir. Yapılacak olan tüm bildirimlerin sürelerini, açılacak icra takibi ve davaların sürelerini etkiler.

Yazılı kira sözleşmesinin olmaması tüm hakların kaybolmasına, bir daha ispat edilememesi sonucunu mu doğurur?

Yazılı kira sözleşmesinin bulunmaması bazı usuli hak kayıplarına yol açabilecek olsa da kontratın hiç yapılmamış gibi tarafların hak kaybına uğramasına yol açmaz.

Bir tarafın elinde kira kontratı var, diğer tarafın elinde kira kontratı yok ise, yazılı olan sözleşmeye itibar edilir. Yazılı sözleşmenin aksi tanıkla ispat edilemez.

Kira sözleşmesinin varlığını, bunu iddia eden tarafın ispat etmesi gerekir. Kiracı, kira sözleşmesinin varlığını inkar etmişse, yıllık toplam kira bedeli (2023 yılında açılan davalar için) 14.802,55TL’yi aşmıyorsa, tanık dinletilebilir.

Sözlü kira sözleşmesinin başlangıç ve bitiş tarihi tanıkla ispat olunabilir.

Kira sözleşmesini ve imzasını inkar etmeyen kiracı, kira sözleşmesinin varlığını kabul etmiş sayılır.

Kira sözleşmesinin varlığı konusunda bir ihtilaf yok ise, kira süresi, kira sözleşmesinin bitiş ve başlangıcı ve kira parası hakkında tanık dinlenebilir. Bu hususlar tanıkla ispat olunabilir. Ancak yazılı kira sözleşmesi var ise bu kira sözleşmesine karşı tanık dinletilemez. Ancak yazılı kira sözleşmesinin olmadığı durumlarda, kiralanan yerin kiracı tarafından kullanılıyor olması, kira paralarının yatırılıyor olması, doğalgaz, elektrik, su, internet aboneliklerinin kiracı adına yapılmış olması durumlarında delil başlangıcının varlığı kabul edileceğinden tanık dinletilebilir.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Otomatik Kepenk Fiyatları

hidrolik tork anahtarı

Metal Etiket

seksiyonel kapı

dövmeci

çatı yalıtım

istanbul ceza avukat

ankara avukat

ankara evden eve nakliyat

ankara kira avukatı