Kiracı evi veya işyerini başkasına kiraya verebilir mi? Alt kira ve kullanım hakkının devri TBK mad. 322
Kiracı evi veya işyerini kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça başkasına kiraya veremez. Kiracı, evin veya işyerinin kullanım hakkını da, kiraya verenin yazılı izni bulunmadıkça başkasına devredemez.
Borçlar Kanunun 322. maddesi konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiralananın, kiraya verenin yazılı izni olmadıkça başkasına kiraya verilemeyeceğini açıkça düzenlemiştir. Buradaki yazılı izin ispat kolaylığı sağlayan yazılı izin değil geçerlilik koşuludur.
Kiracı taşınmazı yazılı izin olmadan kiraya verirse ne olur?
322. maddeye aykırı şekilde yazılı izin olmadan taşınmazı başkasına kiraya veren veya kullanma hakkını devreden kiracıya, ihtar çekilerek süre verilmesi gerekir. İhtarda verilen süre içerisinde kiralananı işgal eden kişi veya kişileri çıkartması bu yapılmadığı takdirde sözleşmenin feshedileceği bildirilmelidir.
İhtarın şekli yazılı şekle tabi değildir. Sözlü olarak da ihtar yapılabilir. İhtarın yapıldığı tanıkla da ispat edilebilir.
Kiralananı kiracıdan kiralayan kişilere de ihtar çekmek gerekir mi?
Kiracı aleyhine alınan fesih kararı alt kiracı veya kullanım hakkını devralan kişileri de bağlayacağı için onlar hakkında ayrıca feshe gerek yoktur. Alt kiracının kira süresi üst kiracının kira süresini geçemez. Kiralayan ile doğrudan kira sözleşmesi ilişkisi bulunmayan alt kiracı için de dava hakkından da söz edilemez.
Kiraya veren alt kiracıları görmüş ve uzun süre ses çıkarmamışsa alt kiraya verme yasağından dolayı sözleşmeyi feshedebilir mi?
Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracının taşınmazı alt kiraya vermesi, kiraya verenin yazılı iznine bağlı olduğundan, yazılı izni yoksa kira sözleşmesinin feshini engellemez.
Bir cevap
Çok faydalandım teşekkür ederim.