Reşit Galip Cd. Gölgeli Sk. No:12/2 Çankaya Ankara
+90 506 433 91 42
bilgi@odenhukuk.com

Kira zammı nasıl hesaplanır?

Kira zammı nasıl hesaplanır?

Kira dönemlerinin bitişlerinde mülk sahipleri ve kiracılar arasında kira zammı nasıl hesaplanır? konusunda ihtilaflar yaşanmaktadır. Mülk sahiplerinin fahiş kira zamları talep ettikleri görülmekte, kiracıları tahliye etmekle tehdit ettiklerine rastlanmaktadır. Konu hakkında bilgisi bulunmayan ve kiralık mülke ihtiyacı olan kiracıların da kimi zaman bu fahiş zamları kabul ettikleri olmaktadır. Ancak kira zammı konusunda yasada sınırlandırmalar ve süreler bulunmakta, kira ilişkisi kurulduktan sonra her kiraya veren istediği zaman istediği oranda kira zammını hak etmemektedir.

Öden Hukuk Bürosu – Bilgi ve Randevu için

  • Reşit Galip Cd. Gölgeli Sk. No:12/2 Çankaya Ankara
  • +90 506 433 91 42
  • bilgi@odenhukuk.com

Tahliye taahhüdü geçerli mi?

Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesinde, konut ve çatılı iş yerlerine, yenilenen kira döneminde kiraya yapılacak zammı düzenlemektedir. Kira dönemi bitiminde, tarafların kira kontratında anlaşmaları ne olursa olsun, yapılacak kira zammının, bir önceki yılın tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçemeyeceği düzenlenmiştir.

Kira zammı nasıl hesaplanır?

Yani özetle, Evini Aralık ayı 2020 yılında kiraya vermiş olan bir kimsenin talep edebileceği kira zammı, 2021 yılının Aralık ayı itibariyle TÜFE’deki bir önceki yılın aynı ayına göre yıllık ortalama değişim oranını geçemez. Bu oranlar TÜİK tarafından hesaplanarak ilan edilir.

Bu orandan daha yüksek olarak talep edilen kira zammı oranı geçersizdir. Kiraya veren tarafından talep edilse dahi, adalet önünde bir geçerliliği bulunmamaktadır. Taraflar, kira kontratında bu oranların üzerinde bir zam oranı belirleseler ve anlaşsalar dahi, belirledikleri oran geçersizdir. Ancak taraflar, yasal orandan daha düşük bir zam oranı belirleyebilirler.

Türk Borçlar Kanunu Geçici 1. maddesi gereğince konut kiraları ile sınırlı olmak üzere, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenileme zamanı gelen kontratlar için zam oranı, kanunla  %25 olarak sınırlandırılmıştır. Bu dönem içerisinde yenileme zamanı gelen konut kirasına ilişkin kontratlara TÜFE’deki yıllık ortalama değişim oranı değil, %25 zam oranı uygulanacaktır. Ancak, TÜFE’deki yıllık değişim, %25 oranının altında kaldığı takdirde, bu dönemde yenilenen kira sözleşmelerine TÜFE’deki yıllık değişim oranı uygulanacaktır. Geçici madde, iş yeri kiralarını kapsamamaktadır. Sadece konut kiraları için yapılmış bir düzenlemedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir