Kira sözleşmesinde kefilin kefaleti geçerli mi?
Tüm sözleşme ve borçlarda olduğu gibi kira sözleşmesinde de kiraya veren mutlaka kefil istemektedir. “Kira sözleşmesinde kefilin kefaleti geçerli mi?” bu sorunun cevabının olumlu olması için aşağıdaki maddelere mutlaka uymalısınız
Kefilin, kefaletinin geçerli olması için;
- Kefaletin yazılı olması,
- Kefilin sorumlu olacağı azami miktarın belirlenmiş olması
- Kefalet tarihinin de belli olması gerekir
- Eğer kefil evli ise, mahkemece verilmiş ayrılık kararı yoksa yada yasal olarak ayrı yaşama hakkı bulunmadıkça eşinin rızası yoksa kefil olamaz.
- Kefilin sorumluluğunu kabul ettiğini ve yukarıda sayılan geçerlilik koşullarını kendi el yazısıyla belirtmesi gerekir.
Öden Hukuk Bürosu – Bilgi ve Randevu için
- Reşit Galip Cd. Gölgeli Sk. No:12/2 Çankaya Ankara
- +90 506 433 91 42
- bilgi@odenhukuk.com
Kefalet süresi belirlenmemişse ne olur?
Kefilin hangi süre için sorumlu olacağı yani kefalet tarihi belirlenmemişse, kefilin sorumluluğu sadece kira sözleşmesinin süresi kadar devam eder. Yani 1 yıllık kira sözleşmesinde kefilin de sorumluluğu 1 yıl ile sınırlıdır. Sonraki yenileme dönemleri için kefilin sorumluluğu bitmiş olacaktır.
Kefalette zamanaşımı var mıdır?
Kefalet, sözleşmenin kurulmasından itibaren 10 yılın geçmesiyle kendiliğinden sona erer. Ama kefilin sorumlu olacağı süre belirlenmişse, sürenin bitmesiyle de kefillik biter.
Müteselsil kefalet yoksa kiracıyla beraber kefile de takip yapılabilir mi?
Kefilin kefaleti müteselsil kefalet değilse, adi kefalet olacaktır. Adi kefalette de kefile takip yapılabilmesi için borçlunun yani kiracının iflas etmesi, hakkında takip yapılıp semeresiz kalması, hakkında Türkiye ‘de takip yapılmasının imkansız hale gelmesi gelmesi gerekir. Bu koşullar oluşmadıkça kefile karşı borçluyla birlikte takip yapılamayacaktır. Bundan dolayı borçluya karşı takip yapıp borç tahsil edilemezse kefilin sorumluluğuna gidilebilecektir.