Reşit Galip Cd. Gölgeli Sk. No:12/2 Çankaya Ankara
+90 506 433 91 42
bilgi@odenhukuk.com

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı Boşanma – Öden Hukuk Bürosu – Makaleler

Öden Hukuk Bürosu – Bilgi ve Randevu için

  • Reşit Galip Cd. Gölgeli Sk. No:12/2 Çankaya Ankara
  • +90 506 433 91 42
  • bilgi@odenhukuk.com

TMK 166/3 Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

1 yıl ve daha fazla sürmüş olan evliliklerde tarafların boşanmaya karar vermeleri halinde, birlikte veya eşlerden bir tanesi mahkemeye vereceği dava dilekçesiyle anlaşmalı boşanma davası açabilir. Eşlerden birinin anlaşmalı boşanma davası açması halinde, diğer eşin açılan anlaşmalı boşanma davasını kabul etmesi gerekir.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI DURUŞMASINA BİZZAT KATILMAK GEREKİR Mİ?   

Medeni kanunun 166/3 maddesi gereğince anlaşmalı boşanma davasının duruşmasına tarafların bizzat katılması gerekir. Hakimin tarafları bizzat dinleyerek boşanma iradelerini serbestçe açıkladıklarına kanaat getirmesi gerekir.

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜNDE NELERİN DÜZENLENMESİ GEREKİR?

Anlaşmalı boşanma protokolünde boşanmanın mali sonuçları olan tarafların birbirlerinden olan maddi manevi tazminat talepleri, nafaka talepleri ve miktarları, ortak çocuklar var ise bunların velayetleri ve bunlar için ödenecek nafaka miktarının kararlaştırılması gerekir.

HAKİM PROTOKOLÜ ONAYLAMAK ZORUNDA MIDIR?

Hakim, düzenlenen anlaşmalı boşanma protokolünü onaylamak zorunda değildir. Tarafların menfaatlerinde veya çocukların menfaatlerinde bir dengesizlik veya aşırılık gördüğü takdirde protokolü tarafların onayıyla değiştirir ve boşanmaya karar verir. Ancak boşanmaya karar verebilmesi için hakimin yaptığı değişiklikleri, tarafların da kabul etmesi gerekir.

 

Anlaşmalı Boşanma Davası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Otomatik Kepenk Fiyatları

hidrolik tork anahtarı

Metal Etiket

seksiyonel kapı

dövmeci

çatı yalıtım

istanbul ceza avukat

ankara avukat

ankara evden eve nakliyat

ankara kira avukatı