Reşit Galip Cd. Gölgeli Sk. No:12/2 Çankaya Ankara
+90 506 433 91 42
bilgi@odenhukuk.com

Evde yapılan tamirat kiracıya mı ait?

Evde yapılan tamirat kiracıya mı ait?

Evde yapılan tamirat kiracıya mı ait?” Borçlar Kanununun 317. maddesi kiracının, kiralanan taşınmazın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlü olduğunu düzenlemiştir. Bu konuda mülkiyet hakkında doğan giderler giderler kiraya verene, kiralanan taşınmazdan yararlanma nedeniyle doğan giderler ise kiracıya bırakılmıştır. Kombi gibi demirbaşlarda olağan kullanıma bağlı olarak ortaya çıkan yıpranma ve bozulmalardan kiracı sorumlu değildir. Ancak hor kullanım neticesinde ortaya çıkan zarardan kiracı sorumludur. Kombinin olağan bakımı kiracıya ait olup, hor kullanım dışında arızalanması halinde kombi tamiri masrafları ev sahibine aittir.

Örnek olarak belirtmek gerekirse, su borusunun sızması, merdiven otomatının bozulması, kapı kilidinin değişmesi gibi ufak tefek tamiratlar kiracıya aittir. Ancak bina badanasının yapılması, bina kaplaması yapılması, binaya asansör yaptırılması gibi giderler de ev sahibine aittir.

Kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderleri kiracıya aittir. Büyük ve önemli onarımlar kiraya verene aittir.

Öden Hukuk Bürosu – Bilgi ve Randevu için

  • Reşit Galip Cd. Gölgeli Sk. No:12/2 Çankaya Ankara
  • +90 506 433 91 42
  • bilgi@odenhukuk.com
Evde yapılan tamirat kiracıya mı ait?

Evde yapılan tamirat kiracıya mı ait?

Kiracı, sonradan ortaya çıkan ayıpları kiraya verene bildirmek zorunda mıdır? 

Kiracı, kendisinin gidermekle yükümlü olmadığı ayıpları kiraya verene gecikmeksizin bildirmek zorundadır. Bildirmediği takdirde bundan doğan zarardan sorumludur.

Kiralananda sonradan ayıp ortaya çıkması halinde ne yapılmalıdır? 

Kiralananda, kiraya verenin sorumluluğunda olan bir ayıp ortaya çıktığında ayıp gecikmeksizin kiraya verene bildirilip, ayıbın giderilmesi için kiraya verene süre verilmelidir. Bu süre ortaya çıkan ayıbın niteliğine göre değişmektedir. Ne kadar süre verilmesi gerektiği kanunda düzenlenmemiştir.

Ayıp giderilmezse ne olur?

Bu durum kiralanandaki ayıbın niteliğine göre değişmektedir. Ayıplar esaslı değil ve ufak tefekse, örneğin akan su borusunun tamiri, kapanmayan musluğun tamiri gibi onarımlarsa, kiracı; kiraya veren hesabına bunları yaptırabilir. Ayıplar esaslı ve çok masraf gerektiriyorsa, kiracının; kiraya veren hesabına bunları yaptırması için hakimin iznini alması gerekir. Kiracının, ev sahibi hesabına ayıpları giderebileceği hükmü sözleşme ile kaldırılabilir.

Verilen süreye rağmen kiraya verenin sorumluluğunda olan ayıp giderilmezse, kiracı;

  1. Kiralanandan kullanımının azalması nedeniyle kira bedelinin indirilmesini talep edebilir,
  2. Müspet zararını ( kar kaybını ) talep edebilir. Örneğin, büfe olarak işletilmek üzere kiralanan dükkandaki ayıplar nedeniyle kiracının bu iş yerini kullanması ayıplar nedeniyle imkansız hale gelmişse, kiracının aynı koşullardaki bir büfeyi kiralayabileceği süre hesaplanıp, bu süre içindeki karı, kiraya verenden talep edilebilir. Ancak, kiraya veren ayıptan dolayı kusuru olmadığını ispat ederse, zarar kiraya verenden tahsil edilemez.
  3. Kiracı, sözleşmeyi feshedebilir. Kiracı, uygun süreye rağmen giderilmeyen ayıplar nedeniyle yeni bir süre verip bu süre sonunda da ayıplar giderilmediğinde sözleşmeyi feshedebilir.

Kiraya verenin ayıplardan sorumluluğu sözleşme ile kaldırılabilir mi? 

Kiraya verenin kiralanandaki ayıplardan dolayı sorumluluğu sözleşme ile kaldırılabilir. Ancak, ayıplar konusunda kiraya verenin ağır kusuru veya hilesi varsa kiraya verenin sorumluluğu sözleşme ile kaldırılamaz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Otomatik Kepenk Fiyatları

hidrolik tork anahtarı

Metal Etiket

seksiyonel kapı

Mamak Akü

dövmeci

truck spare parts

çatı yalıtım

istanbul ceza avukat

ankara avukat

ankara evden eve nakliyat

volkswagen yedek parça

şentepe evden eve nakliyat