6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda düzenlenmiş olan Tüketici Hukukunda, ticari veya mesleki amaçlarla hareket etmeyen gerçek veya tüzel kişilerin tamamı tüketici olarak tanımlanmıştır. Yani günlük hayatımızda satın aldığımız internet, enerji abonelikleri, kredi sözleşmeleri, bankacılık hizmetlerinden tutun da satın aldığımız elektronik eşya, araba, konut, giysi, ayakkabı ve benzeri her türlü mal ve hizmet bu kanunda düzenlenmiştir. Ayıplı ürün veya gizli ayıp kavramları ve mesafeli sözleşmeler tüketici hukukunda en çok karşımıza çıkan kavramlardır. Gizli ayıp alıcının, aldığı ürünü gözden geçirmesi neticesinde anlayamayacağı, ortaya çıkmayan ayıptır. Gizli ayıp kullanımla ortaya çıkmaktadır. Kanunun 12. Maddesinde kanunda veya taraflarca daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, satıcının ayıptan dolayı sorumluluğu 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda 5 yıl olarak düzenlenmiştir. Ancak ayıp, ağır kusur veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz. Ayıplı mal satışı neticesinde tüketiciye seçimlik haklar tanınmıştır.
Tüketici satılanı geri vermeye hazır olduğu bildirerek satıştan dönebilir (ödediği bedeli geri isteyebilir), satış bedelinden indirim isteyebilir, aşırı masraf gerektirmediği takdirde onarım isteyebilir, imkan varsa satılanın ayıpsız misi ile değiştirilmesini isteyebilir. 22.07.2020 tarihinde 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda yapılan değişiklikle, Tüketici Mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvuru koşulu getirilmiştir.
Ancak Tüketici Hakem Heyeti görevi içerisinde olan uyuşmazlıklarda, bunlara karşı yapılan itirazlarda, seri üretilerek ayıptan dolayı toplatılması ile ilgili olarak Bakanlık, tüketiciler ve tüketici örgütleri tarafından açılan davalar arabulucuya başvuru zorunluluğu bulunmamaktadır. 2022 yılı için 10.280TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklar İlçe Tüketici Hakem heyetlerinde, Büyükşehir statüsünde bulunan illerde 10.280TL – 15.430TL arasındaki uyuşmazlıklar İl Tüketici Hakem Heyetlerinde, Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezinde 15.430TL altındaki uyuşmazlıklar İl Tüketici Hakem Heyetlerinde, Büyükşehir statüsünde olmayan illerin ilçelerinde 10.280TL – 15.430TL arasındaki uyuşmazlıklar İl Tüketici Hakem Heyetlerinde, 15.430TL üzerindeki uyuşmazlıklar ise Tüketici Mahkemelerinde görülmek zorundadır.